[ad_1]

Koen Kuijper 2 reacties

Ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat mensen die ongezond leven, bijvoorbeeld roken of veel drinken, meer zorgpremie moeten betalen. Dat meldt het CBS aan de hand van onderzoek.

41 procent van de Nederlanders vindt dat mensen die zwaar drinken meer moeten betalen voor hun basisverzekering. Voor mensen met overgewicht is een kwart (24 procent) deze mening toebedeeld.

- Advertentie -

Vooral mannen vinden dat de zorgverzekering voor mensen met een ongezonde leefstijl duurder moet worden. Mensen die zelf roken of veel drinken vinden vaak dat de premie voor hun eigen groep hetzelfde moet blijven.

Zijn rokers echt duurder?

52 procent van de Nederlanders vindt dat de premie voor rokers omhoog moet gaan. Rokers zouden namelijk meer zorgkosten maken dan niet-rokers. Het is logisch dat zij daarom meer moeten bijdragen.

Maar is dat wel zo?

Uit een
onderzoek
van in’t Panhuis-Plasmans Luijben en Hoogenveen, blijkt juist dat
het uitbannen van roken zou leiden tot hogere zorgkosten. Dat komt omdat bij
niet-rokers de levensverwachting een stuk hoger is.

Mensen die niet roken lopen op latere leeftijd de kans om allerlei andere ziekten te krijgen, zoals dementie. De langdurige zorgkosten die komen kijken bij dergelijke ziekten zijn over het algemeen een stuk hoger dan de kosten die komen kijken bij (doorgaans) kortdurende behandeling van bijvoorbeeld longkanker of COPD.

Als dit argument opgaat, zouden rokers strikt genomen zelfs minder zorgpremie moeten betalen.

Stoppen met roken stimuleren

In 2020 neemt de overheid tal van maatregelen om stoppen met roken te stimuleren. Zo hoeft er volgend jaar geen eigen risico te worden betaald voor een stoppen-met-rokenprogramma via de huisarts.

Vandaag begint stoptober, waarin een groot deel van Nederland gezamenlijk een poging waagt om te stoppen met roken. Samen stoppen met roken zou de kans om het vol te houden vergroten met factor vijf.

Moeten rokers, drinkers en mensen met overgewicht meer zorgpremie betalen?

Laat je mening hieronder gelden!

[ad_2]

- Advertentie -