[ad_1]

Het dure emicizumab moet alleen opgenomen worden in het basispakket als de behandelkosten maximaal gelijk zijn aan die van de bestaande therapie bij patiënten met bloedingen en ernstige hemofilie. Omdat er al een goedwerkende behandeling (factor VIII profylaxe) voor patiënten beschikbaar is, rechtvaardigt dit de meerprijs en daarmee een stijging van de totale budget impact niet. Dit schrijft Zorginstituut Nederland aan minister Bruins in het ‘Pakketadvies emicizumab (Hemlibra)’. 

Advies Zorginstituut over emicizumab (Hemlibra)

 

- Advertentie -

Het Zorginstituut heeft de beoordeling afgerond van emicizumab bij de profylactische behandeling (ter voorkoming) van bloedingen bij patiënten met hemofilie A zonder remmers. Aanleiding voor de beoordeling vormde de plaatsing van het medicijn in de pakketsluis voor dure geneesmiddelen. 

 

Het Zorginstituut adviseert emicizumab, dat een groter gebruiksgemak kent, alleen op te nemen in het basispakket wanneer de behandelkosten maximaal gelijk zijn aan die van factor VIII profylaxe. Hierbij geldt als uitgangspunt dat de behandelcentra met de diverse fabrikanten al kortingen hebben afgesproken die oplopen tot 60 procent.

 

Kosten van emicizumab

 

Wanneer emicizumab bij genoemd ziektebeeld wél in het basispakket zou worden opgenomen, dan zou dat gepaard gaan met meerkosten die geraamd worden tussen 26,9 miljoen en 55,2 miljoen euro in het derde jaar na marktintroductie. De onderkant van deze range is gebaseerd op de opinie van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Behandelaren (NVHB). De bovenkant van de range reflecteert het scenario waarbij alle patiënten na drie jaar is overgestapt.

 

Gebruiksgemak emicizumab versus factor VIII profylaxe

 

De NVHB is voorstander van een geleidelijke introductie bij patiënten die baat hebben bij emicizumab op grond van het gebruiksgemak, of waarbij reguliere profylaxe onvoldoende bescherming biedt (ongeveer de helft van het aantal patiënten). Het ligt in de verwachting dat emicizumab breder zal worden ingezet dan bij de genoemde subgroepen waarbij op grond van het gebruiksgemak nu een voordeel wordt gezien door de beroepsgroep. 

 

Door: Nationale Zorggids

 

[ad_2]

- Advertentie -