[ad_1]

Negen op de tien ziekenhuizen verwacht voor het einde van dit jaar het budgetplafond van zorgverzekeraars te overschrijden. Veel van hen hebben een doorleverplicht en mogen daarom geen patiëntenstop instellen. Dit kan flink negatieve gevolgen hebben voor de omzet, zo blijkt uit de Financiële Zorgthermometer van Fizi. Dit meldt Fizi. 

Ieder jaar spreken ziekenhuizen en zorgverzekeraars een bepaald te besteden bedrag af. Levert een ziekenhuis meer zorg dan is afgesproken, dan liggen de risico’s meestal ook bij dat ziekenhuis. Soms wil een verzekeraar het gesprek opnieuw aangaan om het budget te verhogen, maar dat gebeurt lang niet altijd. Zodoende vreest 90 procent dat het omzetplafond dit jaar wordt bereikt. Bijna 40 procent verwacht dat dit in december gebeurt, ruim 30 procent vreest dat dit al in november gebeurt en net iets meer dan 20 procent ziet oktober als overschrijdingsmaand.

- Advertentie -

Steeds meer ziekenhuizen maken meerjarenafspraken met zorgverzekeraars. Dit houdt in dat als zij dit jaar het budgetplafond overschrijden, ze geen ruimte hebben om nieuwe afspraken te maken voor volgend jaar. En dan is overproductie ook in 2020 een groot risico. 

Door: Nationale Zorggids

[ad_2]

- Advertentie -