[ad_1]

Heeft u al nagedacht om over te stappen van zorgverzekering in 2020? Binnenkort, met als uiterlijke datum 12 november 2020, maken alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2020 bekend. De eerste zorgverzekeraar maakte de premie voor het komende jaar al bekend en de komende maand volgen meer en meer verzekeraars. Een zorgverzekering kiezen kost vaak even wat tijd, maar wij geven u graag wat handige tips. Op die manier maakt u écht de juiste keuze die past bij uw situatie.
 

Aan het einde van het jaar maken we een keuze voor de zorgverzekering in het nieuwe jaar. Steeds meer mensen kiezen ervoor over te stappen van zorgverzekering, maar een groot deel blijft ook trouw aan de huidige zorgverzekering. Jammer, want overstappen van zorgverzekering is erg interessant. In de keuze om over te stappen speelt het financiële plaatje, de dekking en de voorwaarden bij de polis een belangrijke rol. Bij het vergelijken van zorgverzekeraars blijkt dat daar nog wel eens grote verschillen zichtbaar zijn.

- Advertentie -

Overstappen zorgverzekering: waarom dit jaar wél?

Het vergelijken van een zorgverzekering is evenwel niet eenvoudig, want waar moet u precies op letten? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden, te meer omdat iedere persoonlijke situatie anders is. Veel is afhankelijk van de zorg die u verwacht nodig te hebben in het nieuwe jaar en zelfs dat is niet exact te voorspellen. Onder de streep resulteert het vergelijken en overstappen van de zorgverzekering in een sterk verbeterde situatie; u bent voordeliger uit, u geniet meer dekking en de voorwaarden binnen de polis zijn gunstig.

Redenen om over te stappen van zorgverzekering

Waarom overstappen van zorgverzekering? Daarvoor zijn meerdere redenen aan te wijzen. Ziet u mogelijkheden om te besparen op uw premie, terwijl de inhoudelijke dekking van de basis- of aanvullende verzekering praktisch gelijk blijft? Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dit nog altijd dé belangrijkste reden te zijn om te wisselen van zorgverzekeraar. Mogelijk past de huidige dekking daarnaast niet meer binnen de nieuwe situatie, bijvoorbeeld wanneer u verwacht meer of juist minder zorg nodig te hebben. Of bent u ontevreden over de situatie bij de zorgverzekeraar? Genoeg redenen om overstappen naar een andere zorgverzekering in 2020 te overwegen.  

Handige tips voor overstappen zorgverzekering  

Overstappen is een grote stap, zeker wanneer u dit voor de eerste keer doet. Een goed advies is om u niet te laten tegenhouden door ‘het onbekende’; miljoenen Nederlanders zijn in de afgelopen jaren zonder problemen overgestapt van zorgverzekering. Enkele handige tips:

  • Overstappen doet u bij voorkeur tussen 12 november en 31 december; binnen de zogenaamde overstapservice wordt de huidige zorgpolis automatisch voor u stopgezet.
  • Vergelijk meerdere, zo niet alle zorgverzekeringen: afhankelijk van uw persoonlijke situatie en dekkingswensen is vergelijken zeer effectief.
  • Wilt u een lagere premie betalen? Betaal dan uw volledige zorgpremie voor een jaar in één keer; u bespaart hiermee al gauw 2% op de totale premie.
  • Heeft u ‘second thoughts’? U heeft altijd 14 dagen bedenktijd.

Bekijk daarnaast welke voorwaarden van toepassing bij de zorgverzekeraar, onder meer met betrekking tot wachttijden voor een vergoeding en in hoeverre u hiervoor als patiënt in aanmerking komt.

Zorgverzekering opzeggen en overstappen

Wilt u overstappen op een andere zorgverzekering, houdt er dan rekening mee dat u de huidige verzekering zult moeten opzeggen, zeker wanneer u er vroeg bij bent. Valt u buiten de geautomatiseerde overstapservice, dan dient u uiterlijk voor 31 december over te stappen van zorgverzekering. Andersom heeft u tot 31 januari de tijd om uw definitieve keuze voor een nieuwe zorgverzekering kenbaar te maken. De nieuwe situatie gaat dan met terugwerkende kracht, ofwel vanaf 1 januari van het jaar in.

Een passende zorgverzekering

Op het moment dat u weet welke zorg bij uw nieuwe situatie hoort, dan is het effect van vergelijken tussen zorgverzekeraars een stuk efficiënter. Kent u bijvoorbeeld het verschil tussen een budget-, natura- en restitutiepolis? Daarnaast heeft u allicht een aanvullende zorgverzekering nodig voor extra dekking in het komende jaar. Ook dan is overstappen van zorgverzekering erg interessant. Niet alleen kostentechnisch, maar ook met het oog op een efficiënte dekking en de juiste voorwaarden. In de komende maanden komen zorgverzekeraars naar buiten met de zorgpremie in het jaar 2020. Kies voor een passende zorgverzekering in het nieuwe jaar.

 

 

[ad_2]

- Advertentie -