[ad_1]

Ieder jaar kun je als consument van zorgverzekering veranderen. Onderzoeksbureau Ipsos spreekt in het magazine van am:web de verwachting uit dat meer mensen dan ooit dit jaar van die mogelijkheid gebruik zullen maken. Belangrijkste oorzaak: hogere premies door een combinatie van gestegen zorgkosten en het verlagen van de maximale collectiviteitskorting van 10% naar 5%.

Zorgkosten omhoog, premies ook

Net als ieder jaar zullen de zorgverzekeraars in de eerste weken van november de zorgpremies voor het volgende jaar (2020) bekend gaan maken. Deze premies moeten dit jaar uiterlijk op 12 november bekendgemaakt worden. De verwachting van het kabinet is dat de premies – vanwege de gestegen zorgkosten – gemiddeld met 3 euro per maand zullen stijgen. De enige maatschappij die de premies al bekend heeft gemaakt is DSW (incl. InTwente). Daar valt de premiestijging met 6 euro per maand fors hoger uit dan de verwachte 3 euro (zie onder).

- Advertentie -

Historische zorgpremies van DSW

Bron: HomeFinance.nl 

Collectiviteitskorting aan banden

De gestegen zorgkosten is echter niet de belangrijkste reden waarom Ipsos een recordaantal overstappers verwacht. Ipsos verwacht dat veel mensen met een collectiviteitskorting dit jaar zullen overstappen. Het kabinet heeft vorig jaar namelijk bepaald dat die collectiviteitskorting in 2020 maximaal 5% mag bedragen. Dat is nu nog 10%.

Een heel groot deel van de Nederlanders heeft een zorgverzekering met een collectiviteitskorting. Normaal is het percentage overstappers binnen deze groep heel klein. De verwachting bestaat dat dit percentage dit jaar fors hoger zal liggen omdat deze groep dit jaar – doordat de korting dus kleiner wordt – een extra hoge premiestijging kan verwachten.

Zorgpremies binnen 2 weken bekend

Of deze verwachting uit gaat komen weten we uiteraard pas na 31 december (de uiterste datum dat je van zorgverzekeraar kunt veranderen). Toch zullen we over 2 weken al een goede indicatie hebben. Dan zijn namelijk alle premies bekend en is duidelijk hoe groot de premiestijgingen bij de verschillende zorgverzekeraars en collectiviteiten zijn.

Op deze site houden we in de komende 2 weken dagelijks bij welke zorgverzekeraars de zorgpremies voor 2020 al bekend hebben gemaakt. Zodra alle zorgverzekeringen bekend zijn, kunt u op HomeFinance.nl zowel de premies van basisverzekeringen als de premies van basis- + aanvullende verzekeringen vergelijken.

[ad_2]

- Advertentie -