[ad_1]

Veel Oost-Groningers hadden in 2018 een betalingsachterstand van meer dan zes maanden bij hun zorgverzekering. Gemiddeld heeft 2,4 procent van de inwoners van de zes gemeenten een betalingsachterstand. Dat is bijna een procentpunt hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,5 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een betalingsachterstand heeft gevolgen voor de zorgverzekering.

De gemeente Pekela staat met 3,31 procent landelijk op een tweede plek, alleen Rotterdam heeft meer wanbetalers. Ook andere gemeenten in het Noorden scoren hoger dan het gemiddelde. De gemeente Westerwolde is de enige gemeente in Oost-Groningen die in de buurt van het landelijk gemiddelde komt met 1,85 procent wanbetalers. Ook Appingedam (2,23 procent) en Delfzijl (2,3 procent) kennen relatief veel wanbetalers.

- Advertentie -

Tekst gaat verder na grafiek.

Wanbetalers hebben een betalingsachterstand van ten minste zes maanden. Zij worden aangemeld bij CAK. Voordat dat gebeurt, zijn meerdere aanmaningen op de mat gevallen. Hun verzekering wordt teruggesnoeid naar de basiszorg. Kosten voor bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapie en delen van de kraamzorg moeten dan uit de eigen portemonnee komen. Ook wordt niet langer de normale premie betaald, maar de ‘bestuursrechtelijke premie’, die kost 138,50 euro per maand. Dat geld kan rechtstreeks uit het loon of uitkering worden geïnd. Totdat het volledige bedrag is terugbetaald of een betalingsregeling is getroffen, kan niet gewisseld worden van zorgverzekering.

Maatregelen

Landelijk werden in 2014 maatregelen genomen om het aantal wanbetalers te verminderen. Over het hele land was dat toen 2,21 procent van de bevolking. Oost-Groningen hangt daar nog steeds boven. Sinds 2015 is het aantal wanbetalers met slechts 0,23 procent gedaald. Landelijk is die daling bijna driemaal zo snel, namelijk 0,6 procent.



[ad_2]

- Advertentie -