[ad_1]

Plotseling kwam er een klein legertje van mensen in witte doktersjassen mijn flatgebouw binnen wandelen. Een buurvrouw had waarschijnlijk de mazelen opgelopen. Net als meer dan tweeduizend andere mensen alleen al in de stad São Paulo dit jaar. Een ongevaccineerde man en twee kleine baby’s zijn al overleden. 

En dus probeert de overheid met man en macht de uitbraak in te dammen door zoveel mogelijk mensen – opnieuw – te vaccineren. En dan vooral de mensen die potentieel contact hebben gehad met slachtoffers, zoals mijn overige buren en ik. We zouden namelijk zelfs in de lift al besmet kunnen zijn geraakt. 

- Advertentie -

Ik was eigenlijk nogal verbaasd over het feit dat de overheid dit probleem zo op het eerste gezicht heel efficiënt aanpakte.

De mensen in witte doktersjassen bleken voornamelijk te bestaan uit studenten geneeskunde die mochten oefenen met prikken zetten. Een verpleegster van de SUS, het publieke gezondheidszorgsysteem in Brazilië, hield toezicht of het allemaal wel goed verliep. Ik was eigenlijk nogal verbaasd over het feit dat de overheid dit probleem zo op het eerste gezicht heel efficiënt aanpakte. Want waar in de wereld komen er nu mensen naar je huis toe om je in te enten?

Mijn eigen verbazing kwam waarschijnlijk vooral voort uit het feit dat de Braziliaanse publieke gezondheidszorg geen goede naam heeft. Als je het hier kunt betalen of als je zorgverzekering het vergoedt, dan ga je in principe naar een particulier ziekenhuis. Omdat je over het algemeen sneller wordt geholpen, met modernere apparatuur en door artsen die meer tijd voor je hebben.

Helaas sterven er nog altijd mensen in de gangen van publieke ziekenhuizen, omdat ze simpelweg te lang moeten wachten op hulp.

In de publieke zorg gaat het er meestal iets anders aan toe. Helaas sterven er nog altijd mensen in de gangen van publieke ziekenhuizen, omdat ze simpelweg te lang moeten wachten op hulp. Vooral in afgelegen gebieden zijn er vaak te weinig artsen en verplegers. Dat was bijvoorbeeld de reden dat veel Cubaanse artsen in Brazilië werkten, totdat een diplomatieke rel tussen president Bolsonaro en de Cubaanse regering daar een einde aan maakte. Veel klinieken in het binnenland zijn nog altijd gesloten. 

Perfect is het dus allemaal niet. Maar zonder het bestaan van publieke ziekenhuizen hadden veel Brazilianen helemaal geen kans gemaakt. Brazilië is zelfs het enige land ter wereld met meer dan 100 miljoen inwoners waar mensen gratis en voor niets gezondheidszorg kunnen krijgen. Meer dan driekwart van de 210 miljoen Brazilianen is afhankelijk van deze gratis zorg. En bijna iedereen in Brazilië krijgt er wel eens mee te maken. Al is het dus maar door het uitgebreide vaccinatieprogramma dat veel mensen behoedt voor allerlei ziektes.

Bolsonaro beloofde het ziekenhuis toen overigens bijna een half miljoen euro. Maar dat geld lijkt nog altijd niet uitgekeerd.

Bovendien werd het leven van president Bolsonaro vorig jaar zelfs gered in een publiek ziekenhuis, nadat hij tijdens de verkiezingscampagne door een verwarde man was neergestoken. Bolsonaro beloofde het ziekenhuis toen overigens bijna een half miljoen euro. Maar dat geld lijkt nog altijd niet uitgekeerd. Terwijl geldgebrek duidelijk het grootste probleem blijft van de publieke gezondheidszorg.

Het was dan waarschijnlijk ook geen toeval dat de president vorige week zelf toch maar weer voor een duur particulier ziekenhuis koos toen hij geopereerd moest worden aan een hernia.

[ad_2]

- Advertentie -