[ad_1]
Hardenberg
Alcohol- en drugsgebruik lijkt steeds meer toe te nemen onder jongeren in Noord-Overijssel. Verschillende gemeenten komen nu in actie. Zo is een van de speerpunten van de gemeente Staphorst een gezonder Staphorst, met onder andere de focus op preventie van alcohol- en drugsgebruik. Samen met inwoners en instanties zet burgemeester Theo Segers zich in. Jongeren die kampen met een alcohol- of drugsprobleem kunnen niet alleen aan op de hulp van de gemeente en hulpverleners, maar zich ook wenden tot de zorgverzekering. Deze helpt onder andere met vergoedingen die bijdragen aan het stoppen met roken, alcohol en drugs, waardoor de kosten van dergelijke programma’s geen drempel vormen.
Zorgverzekering helpt bij stoppen met roken
In 2019 worden stoppen-met-rokenprogramma’s vanuit de basisverzekering vergoed en in 2020 hoef je hier zelfs geen eigen risico voor te betalen. Dit geldt voor programma’s waarvan is aangetoond dat deze effectief zijn. Om ook medicatie vergoed te krijgen is het noodzakelijk om deze te gebruiken in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma, zoals bijvoorbeeld een cursus of persoonlijke begeleiding. Bij geneesmiddelen kun je denken aan nicotinepleisters, zuigtabletten, kauwgom en smelttabletten en medicijnen die zijn voorgeschreven door een voorschrijvend arts. Veelgebruikte medicijnen zijn Zyban, Champix en Nortrilen. Bij sommige verzekeraars wordt het eigen risico aangesproken voor een stoppen-met-rokenprogramma. Dit verschilt per zorgverzekeraar dus het is verstandig om deze eerst te vergelijken met een zorgvergelijker.
Afkomen van een alcoholverslaving
Jongeren kunnen doorgaans ook rekenen op een vergoeding van de zorgverzekeraar om af te komen van een alcoholverslaving. De eerste stap die genomen dient te worden is het inplannen van een afspraak met de huisarts. Dit wordt doorgaans volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. De huisarts stuurt de jongere mogelijk door naar een psycholoog of psychiater. Psychologische zorg wordt normaliter geheel vergoed door de basisverzekering, maar soms is dit alleen van toepassing op organisaties waarmee de zorgverzekeraar samenwerkt. Hier kun je de voorwaarden op nalezen.
Stoppen met drugs
Iedereen in Nederland is verzekerd voor zorg en het basispakket dekt alle zorg die nodig is bij problemen met drugs of hulp bij een drugsverslaving. Met de zorgvergelijker is het mogelijk om te kijken hoe hoog het eigen risico is bij iedere aanbieder en wat de maandelijkse kosten zijn bij de verzekeraar. Behandeling tegen drugsverslaving valt in principe wel onder het eigen risico. Als de drempel te hoog is om hulp te vragen via de huisarts en de zorgverzekering is er nog een mogelijkheid om het drugsprobleem aan te pakken. Er is namelijk een speciale subsidie van Zorginsituut Nederland, die ook hulp kan bieden als de verslaafde liever anoniem blijft. Ook in gemeente Hardenberg wordt er campagne gehouden om de gevolgen van onder andere rijden onder invloed duidelijk te maken.
[ad_2]