[ad_1]
Dat heeft de zorgverzekeraar donderdag bekendgemaakt. Het nieuwe beleid is op last van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zijn veel collectieve verzekeringen een sigaar uit eigen doos, doordat de korting in de praktijk niet werd bereikt door een inkoopvoordeel, maar door een opslag op de oorspronkelijke premie.
Zorgverzekeraars mogen alleen nog collectiviteitskortingen aanbieden als dit aantoonbaar leidt tot minder zorgkosten, besloot de minister afgelopen zomer. Om de overgebleven korting te legitimeren moeten de verzekeraars afspraken maken met werkgevers, maar ook met bijvoorbeeld ouderenbonden, gemeenten en landschapsbeheerders over hoe zij de collectief verzekerden kunnen helpen gezonder te leven.
Iets meer premie
De maatregel wordt merkbaar voor de meeste verzekerden. Twee derde van de verzekerden is dat via een collectief. Bij De Friesland geldt dat 60 procent van de verzekerden korting krijgt via een collectief. Die is nu 2 tot 10 procent en wordt na de jaarwisseling 0 tot 5 procent. ,,Per saldo zouden collectief verzekerden iets meer premie kunnen gaan betalen en niet-collectief verzekerden iets minder”, licht directeur innovatie, marketing en sales Cid Berger toe.
De Friesland moet met 1250 werkgevers, ouderenbonden en andere collectieven zorginhoudelijke afspraken maken over hoe zij samen kunnen investeren in de gezondheid en vitaliteit van hun werknemers, leden of uitkeringsgerechtigden. Met de grotere collectieven zijn de gesprekken al in een vergevorderd stadium. Vanaf januari biedt de zorgverzekeraar bij deze collectieven 25 verschillende diensten aan, variërend van een gezondheidscheck, een preventief medisch onderzoek, een cursus stoppen met roken, voedingsadvies of informatie bij mentale problemen om ,,burn-outachtige” klachten te voorkomen.
Samen aan de slag met leefstijl
Daarbovenop biedt De Friesland samen met het Mulier Instituut het programma Het Nieuwe Gezonde Werken aan. Hierbij gaat een groep medewerkers samen aan de slag met leefstijl. Ze letten met behulp van coaches beter op bewegen, voeding, slaap en herstel. Sociale werkvoorziening Caparis is er eerder dit jaar bij wijze van proef al mee begonnen. Het personeel op openbare scholengemeenschap Singelland in plaatsen als Drachten, Surhuisterveen en Burgum is er nu ook mee gestart en bij De Friesland doen 100 medewerkers er aan mee in het kader van het goede voorbeeld geven, memoreert Berger. ,,Practice what you preach.”
Lees ook: Bij Caparis is rekken en strekken straks heel gewoon
In het verlengde daarvan wil moederbedrijf Achmea het roken in 2020 in de ban doen. Per 1 januari komt er een rookverbod op alle terreinen van de verzekeraar, zoals rondom de Sophialaan en de Lange Marktstraat in Leeuwarden.
Hoogte nieuwe premie nog niet bekend
De hoogte van de nieuwe premie wordt een dezer dagen bekend. Zorgverzekeraars moeten die uiterlijk komende dinsdag bekend maken. Traditioneel wachten de meeste zorgverzekeraars zo lang mogelijk met dit bericht. Alleen enkele kleine verzekeraars hebben de premie al onthuld. Zo gaat de zorgpremie bij DSW met 6 euro omhoog, van 112 naar 118 euro per maand. Alle nieuwe premies worden actueel bijgehouden op de website Gezondheidenco.nl.
[ad_2]